čtvrtek 23. září 2010

Víkendové kulturní orgie :)

Sobotní "kulturní toulky" Paříží jsme zahájili u Centre Pompidou, od něhož jsme pokračovali dál do čtvrti Le Marais.

Centre Pompidou

Tato čtvrť se hodně podobá pražskému Starému Městu, je zde i židovská čtvrť, čemuž odpovídal i vysoký výskyt jedinců s jarmulkou na hlavě :) K vidění byla spousta zajímavých míst, např. Hôtel de Soubise, Piccasovo museum nebo náměstí Place des Vosges, kde v domě č. 6 svého času bydlel i Victor Hugo. Toto náměstí s několika kašnami založil král Jindřich IV., býval zde původně starý koňský trh.




Hôtel de Soubise


Place des Vosges

O víkendu probíhala ve Francii kulturní akce s názvem Journées européennes du patrimoine, chcete-li Dny evropského dědictví. Její součástí bylo zpřístupnění řady historických a státních budov, které za běžných okolností přístupné nebývají.

My jsme si na nedělní odpoledne vybrali Muzeum francouzské kinematografie sídlící ve čtvrti Bercy. Součástí expozice byl historický exkurz do vývoje kinematografie s možností vyzkoušet si i dobové promítací přístroje, což bylo velmi zábavné :) Škoda jenom, že prohlídka s průvodkyní a pohříchu i všechny popisky u exponátů byly jak jinak než výhradně ve francouzštině.

Francouzská filmotéka

Cestou z filmotéky jsme si prošli ještě Parc de Bercy, v jehož areálu se nachází i známá sportovní hala Palais Omnisports de Paris Bercy. Přes architektonicky zajímavou lávku Passerelle Simone-de-Beauvoir  se dostali na druhý břeh řeky Seiny, kde sídlí Francouzská národní knihovna Francoise Mitterranda.

Parc de Bercy

Sportovní hala Bercy

Lávka přes Seinu a v pozadí vysoké budovy Národní knihovny


A aby té kultury nebylo na nedělní odpoledne moc, zařadili jsme na jeho závěr i sportovní vložku v podobně projížďky na našem oblíbeném velibu :)

Více fotek zde: http://gujonci.rajce.idnes.cz/Pariz_Le_Marais_Bercy/

Žádné komentáře:

Okomentovat