úterý 28. září 2010

Víkend v Normandii

O uplynulém víkendu jsme se po zralé úvaze vydali do Normandie. Zvažovali jsme také Burgundsko, ale vzhledem k nevýhodné ceně jízdenek jsme zvolili tuto variantu. Pokud máte zájem o jízdenku ve frekventovaném termínu (víkend, svátky) nebo těsně před odjezdem, vaše peněženka to citelně pocítí. Naopak hodně dopředu a v méně atraktivních časech a dnech se dá cestovat výhodněji.

Z pařížského nádraží St. Lazare jsme v sobotu vyjeli s menším zpožděním krátce po 8. hodině ranní. Našim výchozím bodem bylo přístavní město Le Havre, do kterého jsme vlakem kategorie Intercités dorazili za dvě hodiny. Hned u nádraží jsme přestoupili do autobusu směr Étretat. Tam jsme přijeli za další hodinu. Toto normandské městečko jsme si vybrali kvůli jeho přírodním krásám v podobě bílých křídových útesů.

Nejprve jsme se vydali po pobřeží jihozápadním směrem k útesům zvaným Porte d'Aval a Manneporte. Byla to opravdu krásná podívaná.


Porte d'Aval v pozadí

Manneporte

Následovala krátká taktická porada u kafíčka a po ní jsme se vydali opačným směrem k útesu Porte d'Amont, kde bylo možné sejít skalní cestou dolů přímo k oceánu. Nahoře jsme pak ještě navštívili kapličku Notre-Dame-de-la-Garde a památník letců z první světové války.


Leník u Porte d'Amont





Notre-Dame-de-la-Garde


Tyto přírodní útvary se nám velmi líbily a shodli jsme se, že to byla opravdu nádhera a zřejmě nic krásnějšího jsme zatím neviděli. Poté jsme se vydali na prohlídku městečka a na konci jsme se ještě stihli posilnit v místním občerstvení kebabem. V 17.30 jsme vyjeli autobusem zpátky do Le Havre, kde jsme přespávali v místním hotelu řetězce Ibis.

V neděli jsme se rozhodli zajet autobusem do městečka Honfleur, které nám doporučily Adamovy kolegyně z práce. Cestou přes architektonicky velmi zajímavě řešený most Pont de Normandie se nám nabídla jedinečná podívaná na ústí řeky Seiny do kanálu La Manche  .

Samotný Honfleur je malebné přístavní městečko, za vidění stojí především malá přístavní zátoka obklopená charakteritickými domečky. Stihli jsme si tady dát ještě oběd a poté se vydali "o dům" dál.


Honfleur

Nejdříve jsme se sice chtěli vrátit do Le Havre, ale vzhledem k pozdnímu odjezdu zpátky do Paříže jsme plán pozměnili a výlet si prodloužili návštěvou dalšího zajímavého města, které se jmenuje Deauville.


Radnice v Deauville

Charakterem je hodně podobné Honfleuru, ale trochu luxusnější. Nachází se zde hodně obchodů a také velká písečná pláž. V rozbouřených vlnách La Manche se tu proháněli surf kiteři.



Co se týče počasí, v neděli už to bylo horší a občas i sprchlo. V sobotu jsme si užili i sluníčka.

Před 17. hodinou jsme vyrazili do Le Havre, kde jsme měli do odjezdu vlaku dvě hodiny čas. Ten jsme si zkrátili zahřátím v kavárně u kafíčka a horké čokolády a následnou procházkou místním lunaparkem.

Víkend se nám opravdu vyvedl a moc se nám líbil. Doufáme, že nebude poslední tohoto druhu :)

Více fotek z Normandie najdete zde: http://gujonci.rajce.idnes.cz/Normandie_-_Le_Havre%2C_Etretat%2C_Honfleur%2C_Deauville/

Žádné komentáře:

Okomentovat