středa 5. ledna 2011

2 weeks 2 go :)

Hned v pondělí 6.12. mě, tedy Adama, překvapila má vlastní žena narozeninovým dortem, v cizině jsem totiž oslavil jedno menší jubileum :)

Předposlední víkend jsme se pak rozhodli dohnat resty v poznávání francouzské metropole a vydali se na pár zajímavých míst, navštívili jsme například známý most Pont Neuf. Pak jsme si v sobotu udělali procházku podél kanálu Saint-Martin, na kterém Amelie z Montmartru házela žabky :)

Canal Saint-Martin

Od kanálu jsme pak zamířili do velkého parku Buttes de Chaumont, kde se nachází mimo jiné tzv. „skála sebevrahů“. Park to byl velký a pěkný, s altánkem na skále a mosty přes umělé jezírko. I vyhlídka je vcelku zajímavá. Bohužel byl ale kvůli stavebním pracím průchod celým parkem poněkud omezený, tak jsme si ho neužili úplně dosyta. Zajímavostí je, plakát s názvem parku, tj. „Buttes de Chaumont“ figuruje i v seriálu Přátelé jako dekorace jednoho z bytů.

Buttes de Chaumont
Večer jsme se pak vydali na Champs-Elysées na vánoční trhy. Prodrat se davy lidí od Vítězného oblouku byla fuška, ale nakonec jsme se do dolní části boulevardu k trhům dostali. Desítky stánků nabízely zboží různého druhu. Mezi vánočními pochutinami nás zaujal tzv. „Churos“, což jsou v podstatě smažení hadi z koblihového těsta. Ochutnali jsme i horký „cidre“, tedy mírně opilý jablečný mošt a samozřejmě obligátní svařák.

Svařák bodnul
V neděli jsme se pak vydali do muzea Louvre. Dlouhá fronta kupodivu ubíhala rychle a tak jsme se brzy ponořili do tajů umění. Muzeum asi netřeba sáhodlouze představovat. Je obrovská a tématicky rozdělené expozice se rozkládají celkem na čtyřech patrech.

I když jsme uvnitř strávili „pouze“ tři hodiny, to hlavní jsme viděli. Došlo i na slavnou Monu Lisu, která nás ovšem mírně zklamala. Pokud byste ale měli tu možnost a nechtěli utrpět otravu uměním, rozhodně bychom doporučili rozdělit návštěvu do několika dní, protože celá se za jediný den prostě vstřebat nedá.

Louvre
A je tu poslední týden. V pátek se Adam obřadně rozloučil v práci, kde ho pozvali na závěrečný oběd. Pak rozdal dárečky na rozloučenou a se slzou v oku zamával Tours Société Générale.

Loučení s kolegyněmi ve SGEFu

Sobotní oběd jsme si zpříjemnili místní specialitou, koupili jsme si emporter (s sebou domů) choucrout a saucisse, tedy kysané zelí s klobásou a brambory. Jinak počasí městské turistice moc nepřálo. Na Paříž se z nebe valily tuny sběhu, z čehož byli Francouzi doslova „na větvi“, protože na sníh nejsou moc zvyklí a třeba zimní gumy se tu moc nepoužívají.
Večer jsme aspoň zavítali do čtvrti Montparnasse pod místní mrakodrap, kde se v jednom z místních podniků sešla parta lidí od Lenky z jazykovky. Byla tam zajímavá mezinárodní směsice: Itálie, Severní Irsko, Německo, Chorvatsko, Portugalsko, Gruzie, Libanon a další národnosti. Popíjelo se víno, pivo (Heineken a Desperados) a mluvilo hlavně anglicky :)

A protože jsme měli letenky zamluvené už na pondělí, v neděli se hlavně balilo a uklízelo. Kupodivu jsme byli schopní se vměstnat do čtyř zavazadel jako na začátku. Odpoledne jsme si udělali malé vánoce v podobě  lososa s bramborovým salátem :) Večer jsme se pak s francouzskou metropolí rozloučili procházkou po Montmartru, kde jsme nakoupili suvenýry.

V pondělí jsme pak po deváté hodině předali byt. Naštěstí se všechno obešlo bez komplikací a nakonec ani neproběhla inventura příborů a skleniček, která visela ve vzduchu :)

Měli jsme ale trochu obavy ze sněhu, který řádil po celé Evropě a řadě cestujících překazil cestovatelské plány. Kolem poledne jsme se už vydali RERem na letiště, kde nám oznámili, že naše letadlo ještě ani nevyletělo z Prahy. Před námi tedy bylo dlouhé čekání, ale nakonec jsme se dočkali. S více než tříhodinovým zpožděním jsme se cca v 18:30 odlepili z francouzské půdy a ve 20:00 šťastně dosedli na půdu českou.

Monsieur, no photo!

Žádné komentáře:

Okomentovat