neděle 21. listopadu 2010

Další návštěva, hřbitov Pere Lachaise a Latinská čtvrť

Od 4. do 7.11. nás navštívili první rodinní příslušníci - mamka Jitka s Petrem. Oba poprvé letěli, tak to pro ně bylo opravdové dobrodružství. Kromě sebe nám přivezli několik pravých českých pochutin v podobě moravských koláčků, klobás a uzeného, což jsme náležitě ocenili.

Vzhledem k naší předchozí střevní chřipce jsme je upozornili, aby se vyzbrojili také desinfekcí v podobě slivovice. Ta naštěstí pomohla a oba se mohli ve zdraví vrátit. My dva jsme tento víkend spíše odpočívali a lenošili, protože počasí moc nepřálo.

Ve čtvrtek 11.11. byl ve Francii státní svátek a Francouzi si jím připomínají konec 1. světové války. Tento den tady kompletně propršel, ale nám se nechtělo sedět doma, tak jsme se vydali s deštníkem na známý hřbitov Pere Lachaise, který je obdobou vyšehradského Slavína. Jsou zde pohřbeny známé osobnosti nejen francouzské historie. Za zmínku stojí např. Edith Piaf, Honoré de Balzac, Moliére, La Fontaine, Chopin nebo Jim Morrison. Hřbitov je opravdu obrovský a vlastně i největší v Paříži. Orientace v něm nám přišla možná i kvůli silnému větru a dešti poněkud komplikovaná, takže jsme našli pouze hrob Frédérica Chopina. Rozhodně ale tento hřbitov stojí za návštěvu.

Hrob Frédérica Chopina

V sobotu 13.11. se počasí opět moc nepředvedlo, ale i přesto jsme znovu vyrazili do pařížských ulic za poznáním. Nejprve jsme se vydali k Notre Dame a prohlédli si tento nádherný chrám uvnitř. Poté jsme se vydali do Latinské čtvrti, která je typická svou atmosférou v podobě kaváren a hospůdek. V této čtvrti se nachází známá pařížská univerzita Sorbonna a také Pantheon. V okolí Pantheonu se nachází centrum arabské kultury a muzeum - Institut du monde arab, kam jsme se šli podívat po prohlídce Latinské čtvrti.

Pantheon

Institut du monde arab

Žádné komentáře:

Okomentovat