pátek 15. října 2010

Polovíkend v Burgundsku

V neděli 10.10. 2010 jsme opět vyrazili do vzdálenějších krajin, tentokrát přišla na řadu vinařská oblast Burgundsko. Krátce před půl devátou ráno jsme se na pařížském nádraží Gare de Lyon nalodili na palubu vlaku TGV směr Dijon. Vzdálenost cca 260 km překonal francouzský rychlovlak přesně za 100 minut, což nám dává průměrnou cestovní rychlost přes 150 km/h. České dráhy zkrátka zůstaly zahanbeny :)


Do Dijonu jsme dorazili krátce po desáté hodině. Hned u nádraží jsme navštívili místní Office de Tourisme, kde jsme načerpali čerstvé informace. O vínu jsme se toho pohříchu moc nedověděli, turistická informatička se nám pouze snažila prodat vinařskou exkurzi za 60 Euro, kterou jsme s díky odímítli.

Neděli jsme se proto rozhodli strávit v Dijonu a na pondělí si pak naplánovali výlet autobusem do nedalekého městečka Beaune, kde jsme chtěli již poněkud výrazněji přičichnout k vinnému moku.

Následně jsme na chvíli rozložili svá unavená těla na trávníku botanické zahrady Jardin de l'Arquebuse.


Dijonská botanická zahrada

Centrum Dijonu je pěkné a historicky a architektonicky zajímavé, nicméně na jednodenní exkurzi poměrně malé. Mohli jsme spatřit např. Vítězný oblouk na náměstí Darcy, katedrálu St. Benigne nebo kostely Notre-Dame, St. Etienne, St. Michel, St. Jean a St. Philibert.


Katedrála Saint-Bénigne
Kostel Notre Dame a jeho působivá výzdoba


Náměstí Darcy

Ubytovaní jsme byli v malém, útulném a nutno dodat že i příjemně cenově dostupném Hotel le Chambellan. Odpoledne jsme se posílnili v místním tureckém bistru a vyrazili na procházku k jezeru Lac Kir, kterou jsme protáhli až do soumraku.

Lac Kir

V pondělí ráno jsme si hezky přivstali, protože do městečka Beaune jedou ráno jen dva školní autobusy. Mezi místními gymnazisty jsme značně kazili věkový průměr :) Cesta autobusem trvala hodinu a dvacet minut, což bylo asi 4x déle než vlakem. Nicméně cenově byl autobus téměř pětkrát výhodnější (3 Eura za zpáteční jízdenku oproti 14 Euro za vlak), takže poměrem výkon / cena zvítězil :)

První dojmy z Beaune byly poněkud rozpačité: v 9 hodin kosa jak v Rusku, nikde nikdo a hlavně na první pohled nic k vidění. Říkali jsme si, co tady budeme těch pět hodin do odjezdu zpátečního busu dělat? Návštěva místní Office de Tourisme naštěstí dala našemu výletu nový, poněkud optimističtější a také vinařský rozměr :) Paní nám doporučila několik místních vinných sklepů, kde bylo možno kromě prohlídky také za rozumný peníz degustovat několik vzorků.

Rozhodli jsme se navštívit sklepy Couvent de Cordeliers, které patří k nejstarším v regionu, jejich vznik se datuje do roku 1239.  Zde jsme za 7 Eur na osobu obdrželi koštovací skleničku a do ní celkem pět vzorků: dvakrát bílé (Chardonnay) a třikrát červené (Pinot Noir). Jedná se o typické místní odrůdy. To, že jsme koštování započali již v 10 hodin ráno nám až tak moc nevadilo :)


Vínečko, ne voda... :)

Naladění na vinařskou notu jsme ze sklepa zamířili rovnou do místního vinařského muzea Musée du Vin de Bourgogne, kde byla vystavena expozice historie vinařství v regionu. Zajímavé bylo i video s názornou ukázkou výroby beček na víno.


Expozice Musée du vin

Následovalo posilnění obědem v místní restauraci. K pití nemohlo chybět Chardonnay :)


Obědem jsme si příjemně zkrátili čekání na autobus, který nás dovezl zpět do Dijonu. Odtud jsme pak v půl paté vyrazili zpět do Francouzské metropole.

Více fotek z Burgundska najdete na naší stránce na Rajčeti: http://gujonci.rajce.idnes.cz/Burgundsko_-_Dijon%2C_Beaune/

Žádné komentáře:

Okomentovat